Информация за стълбите

Какво е важно да се знае при избора и направата на стълба?

Какво е стълбата? Не е ли своеобразен акцент в дома ни? Или е техническо съоръжение със собствен стил и облик? Как да разберем каква стълба най-добре би подхождала на дома, офиса или общественото място?
Тази незаменима помощ могат да ни окажат архитектите, дизайнерите, конструкторите и специализираните фирми.
На първо място важен е изборът на място. Поставена в коридора, тя носи своята практичност, а поставена във всекидневнаия шоурум изисква съответната стилистика и художествена линия.

На второ място от какво зависят размера и формата на стълбата?
От размера на отвора, височината на помещението и допълнителните индивидуални особености. Те определят разпределението на стълбата, тяхната посока и форма. За изчисление на ходовата линия се използва следната формула:
2h + b = 62/64 cm
 
Важно условие при експлоатацията на стълбата e да се осигури безпрепятствено преминаване под ръба на отвора.
Всички тези фактори определят вида на стълбата - права, Г- образна, П- образна, дъговидна, вита или пачи крак със съответната носеща конструкция.

Третият фактор е изборът на модел. Той се съобразява с общата визия на помещението, осветеността, цветовете, формите, личните предпочитания на клиента и не на последно място бюджета.

Компютрите дават голяма свобода и прецизност в изготвянето на проекта, а 3D визуализацията е практично помагало за придобиване на цялостната представа за стълбата.
Изборът на материали от неръждаема стомана и стъкло до ковано желязо и дърво и тяхното съчетание правят визията и формите неограничени...
Парапетите са специфична част от стълбата. От една страна те трябва да са сигурни, здрави и функционални, а от друга - естетични, леки и стилни, а това съчетание се постига трудно.
Задължително е да се спомене и облицоването на бетонни стълби, при което с подбор на подходящи материали се постига характерно излъчване на съответната среда. Гамата на използваните материали е богата - камък, дърво, фаянс, метал, стъкло и др.

След всичко казано остава да се избере фирма- производител. Желателно е тя да бъде с дългогодишен опит, умения и технологии. Днес с помощта на цифровата обработка на отделните елементи, точността и прецизността на изделията е несравнима. Персоналните грешки са сведени практически до нула. Вследствие на прецизната работа на целия екип на фирмата, стълбата би могла да бъде монтирана дори от непрофесионалист.