Правилни решения за стълбата

Във всеки проект на къща са заложени мястото, размерите, видът и облицовка на бетонно стълбищеразпределението на функционална стълба, отговаряща на съответните стандарти. Надолу ще се опитаме да синтезираме кои са правилните решения при избора на стълба.

Когато стълбата не е проектирана или изпълнена правилно и поради това тя е неудобна или неестетична, се търсят решения за конкретния проблем. При готов отвор за стълба в едно помещение не е добре да се търси ново място за отвор, което да отслаби носещата плоча. Когато се прави връзка с горен етаж на място, където по проект не е предвидена стълба, но в конкретния случай се налага да се позиционира именно там, се правят нужните проверки и изчисления за пробиване и заздравяване на отвор, както и за укрепване на съществуващите стени, плоча и конструкции.

От гледна точка на конструкцията стълбите биват два типа:

монолитни – излети от бетон и облицовани с камък, плочки, ламинат, паркет, масивно дърво и др.;

самоносещи стълби.

Ако се налага изграждане на стълба в стара къща, където не е имало преди, трябва да се прецени конкретният случай. При старите къщи обикновено има два вида стълби: външни и вътрешни. При външните стълби, долепени до къщата или чардака, има доста решения – може да се изгради изцяло каменна, комбинирана с масивно дърво, метал, права, Г-образна или повита стълба. При вътрешните е по-деликатно, защото трябва да се съобразят следните дадености: размера на помещенията и вида на пода (тавана), който трябва да се пробие. В доста от случаите нивото, на което ще се прави отворът, не е отлята бетонна плоча, а е гредоред. Тогава или се изгражда права стълба между две надлъжни греди (ако позволява ширината и дължината на отвора), или се прекъсва някоя от носещите греди и конструктивно се укрепва отворът.

Подходящи материали

За облицовката на стъпалата при монолитните стълби могат да се използват декоративни мазилки за челата, дърво, камък, плочки, стъкло, различни метали, MDF с фурнир или боя, ламиниран или естествен паркет.

При втория вариант носещите конструкции могат да са от различни материали – от черна или неръждаема стомана, дърво, стъкло, месинг, алуминий, а стъпалата могат да са от рифелова ламарина, дърво, стъкло, камък, гумирани облицовъчни настилки и комбинирани.

Всеки един от материалите има своя специфика и уникални характеристики, а изборът на материал се определя от конкретната цел: камъкът е с голяма твърдост и неповторима визия, дървото осигурява топлина, металът създава характерен дизайн, а стъклото – изчистени линии.

Голямото разнообразие на материали допуска различни комбинации при изработката на стълбите. При бетонните стълби обикновено се практикува обличане с естествени каменни плочи, гранитогрес, теракота, ламинат, дърво и др. При самоносещите стълби конструкцията е от метал или дърво, а носимите части като стъпала и парапети са от метал, дърво, стъкло или камък. Не се изключват и нестандартни решения, например стъкленият парапет да функционира като носещ конструктивен елемент .

Водещи в здравината на носещите конструкции са бетонът, стоманата и дървото, а при стъпалата са камъкът, гранитогресът, металът, масивното дърво, стъклото. Най-разпространените комбинации са: бетон и камък, метал с каменни стъпала или масивно дърво. Много е важно дали стълбата е екстериорна или интериорна. Местоположението създава някои ограничения в използването на различните материали или налага по-различна обработка на черния метал и дървото, ако са екстериорни. Затова например неръждаемата стомана е чудесен материал за изпълнение на всякакви видове стълби, защото е устойчива на атмосферни влияния, много здрава и същевременно податлива на обработка. Една такава конструкция може да носи каменни, стъклени, дървени стъпала и да е както здрава и надеждна, така и красива.

Преимущества и недостатъци

Всеки вид стълба има свои преимущества и недостатъци, но винаги една от тях е най-подходяща за конкретната ситуация. Най-удобната стълба е правата, но тя изисква много дълъг прав отвор (обикновено непостижим), следват Г- и П-образните решения. При тях се сменя посоката на ходовата линия и е добре обръщането да става чрез площадка. В повечето случаи с цел пестене на пространство тези обръщания се постигат с ветрилообразни стъпала. Това на свой ред прави стълбата опасна за ходене, когато ходещият стъпва в тясната и плитка част на стъпалото. В този тип стълби се допускат и най-лошите грешки, а именно неправилното разпределяне на ветрилообразните стъпала спрямо ходовата линия на правите.

Друг вид стълби са изцяло витите, най-често около един централен пилон. Тяхното предимство е малкият отвор и специфичен дизайн, а недостатъците са по-голяма височина за преодоляване на стъпалата, евентуално появяване на световъртеж (при по-бързо слизане) и опасност от подхлъзване.

Пачи крак е най-опасната стълба заради своите разместени стъпала и голям наклон. Трябва да се внимава с кой крак къде се стъпва, но при професионално изпълнение тази стълба е незаменимо решение предвид малкия отвор, който е необходим за нейното изграждане. Вит пачи крак е най-опасната стълба и не е препоръчително да се изпълнява в къщата, но нужният отвор за нея е недостижим от никоя друга позиционирана стълба. На последно място са стълбите тип капандура или още спускаща се и разтягаща се стълба. Този тип стълби не са удобни, но се прибягва до тях, когато са единствено възможно решение, не се ползват често и трябва да се използват внимателно.

Стълбите с дървена облицовка и самоносещите дървени стълби изискват защитно покритие с цел предпазване на дървесината от различни вредители. Това става с различни продукти, основно лакове и масла. С течение на времето в зависимост от интензитета и начина на експлоатация покритията на стълбите се износват и следва да се опресняват. За да се удължи срокът на експлоатация, е нужно да се знае, че ходенето с обувки е нежелателно поради абразивните частици, останали по подметките, които драскат и нараняват повърхностния слой. Токовете на обувките също повреждат стъпалата. Почистването на стълбите с подходящи препарати значително помага за дългата им експлоатация, без да се налага освежаване или корекции.

Предизвикателства при стъпалата

Почти всички стъпала, независимо от вида на стълбата, са изключително равни и гладки, често и със заоблени предни ръбове. Това им качество ги прави по-лесни за поддръжка и особено красиви, но също така крие опасност от подхлъзване. За да се предотврати подобен инцидент както на обществени места, така и в домашни условия, се поставят различни видове абразивни ленти. Друго много практично решение са металните лайстни, предназначени за покриване на предния ръб на стъпалата. Те допълнително предпазват най-износващия се участък – предния ръб на стъпалото. Тяхното разнообразие дава възможност за стилова връзка с дизайна на стълбата и общия проект.

Друго покритие са пътеките или отделните ленти кече за всяко стъпало. При този способ хлъзгането става почти невъзможно. Те могат да са свалят, перат и отново да се поставят безпроблемно.

Издръжливост и сигурност

Изборът на типа стълба и материалите, от които тя ще се изгражда, предопределят нейната здравина и сигурност. По- голямо внимание изискват стълбите, изложени на атмосферни влияния, тъй като материалите корозират. За да се предпази металът от корозия, най- добрият начин е предварително да се обработи по съответния начин. Това е по- скъпо решение, но осигурява по- здрава основа и много по- дълъг експлоатационен период, без да се налага ново боядисване.

При поява на ръжда е необходимо навреме да се третират поразените участъци с нужните защитни продукти и да се предотврати корозията. При камъните и плочките не трябва да се допускат отворени фуги и пукнатини, защото проникналата в тях вода при отрицателни температури може да ги повреди или отлепи. Защитните продукти за дървените повърхности, които могат да защитят стълбата, нямат устойчивост на изтриване. За да забележат промените, изделието трябва да се наблюдава и когато се появи проблем, да се отстрани навреме, преди да е станал по- сериозен. Тъй като защитните лакове са на различна основа, не може да се правят последващи покрития, преди да се почисти предходното покритие.

Винаги е добре да се потърси компетентно мнение за поддръжка и отстраняване на проблеми със стълбите. Така биха се спестили ред неприятности и нежелани последствия от дадено необмислено действие или бездействие.

Можете да разгледате статията и в списание „Още за къщата“